Światowy Dzień Owoców i Warzyw
18 października w naszej szkole obchodzony był Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Celem tej międzynarodowej inicjatywy jest budowanie świadomości nt. roli spożywania tych produktów - przypomnienie, że owoce i warzywa są nie tylko bogate w witaminy i minerały, lecz także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób.
Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw to okazja, aby promować sezonowe, lokalne produkty i tym samym wspierać miejscowych rolników. To także dobry pretekst, aby dzielić się przepisami oraz inspiracjami kulinarnymi.
Nasza szkoła od lat uczestniczy w Programie dla Szkół dzięki któremu uczniowie klas I-V otrzymują bezpłatnie świeże owoce, warzywa i produkty mleczne. W Światowy Dzień Owoców i Warzyw uczniowie tych klas obejrzeli film edukacyjny „Ekipa Chrumasa gotuje” z serii filmów edukacyjnych dla szkół podstawowych uczestniczących w programie opartych na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez kucharza Pana Grzegorza Łapanowskiego. Filmy pokazują jak zdrowo się odżywiać w poszczególnych porach roku, pamiętając zwłaszcza o owocach, warzywach i produktach mlecznych.
W tym dniu w naszej szkole zrobiło się bardzo kolorowo. Uczniowie przyszli ubrani w kolorze uprzednio wylosowanym przez przedstawiciela klasy. Mieli także za zadanie przynieść do szkoły owoce i warzywa występujące w tym kolorze. Po obejrzeniu filmu wzięli udział w quizie polegającym na odgadywaniu za pomocą zmysłów cząstek owoców i warzyw.
Na korytarzu szkolnym stanęła kolorowa gazetka ukazująca wiadomości o owocach i warzywach, ich pochodzeniu i właściwościach odżywczych.
Po nad to w tym dniu ogłoszono konkurs na zdrową śniadaniówkę. Konkurs trwa, a my z niecierpliwością czekamy na wyłonienie zwycięzcy – właściciela najzdrowszej śniadaniówki w szkole, o czym już niebawem poinformujemy!
Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw w szkole koordynowały: p. Aneta Goławska i p. Edyta Łukasik.