Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Klasy II i III na warsztatach kulinarnych.
W sympatycznej atmosferze odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w naszej szkole. W ubiegły wtorek uczniowie klasy II i III mieli możliwość uczestniczenia w praktycznej lekcji na temat zdrowego odżywiania. Bardzo chętnie angażowali się w samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka owsiane z żurawiną i z wielkim zapałem robili owocowe szaszłyki a także wyciskali sok ze świeżych owoców.
15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin, składników mineralnych, wzmacniają funkcjonowanie organizmu, zapobiegają wielu chorobom. Dziś absolutnie nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie.
Czytaj więcej: 15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Konkurs plastyczny "Wiem co jem"
Ludzie przygotowując różne potrawy nauczyli się przetwarzać i wzbogacać żywność w różne składniki „dopasowując” ją do swoich upodobań smakowych. Niestety, nie zawsze sposób przygotowania posiłków, a tym samym sposób odżywiania się ludzi jest poprawny, to znaczy zdrowy. Istnieje wiele błędów w żywieniu się człowieka, których wynikiem jest także wiele chorób. Zasady racjonalnego żywienia, to zasady żywienia zdrowego człowieka, których przestrzeganie gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a w konsekwencji prawidłowy rozwój i ogólną sprawność.
Warsztaty kulinarne "Jedz i żyj zdrowo"
We wtorek 12 października w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Jedz i żyj zdrowo". W warsztatach uczestniczyła klasa I. Była to dwugodzinna, praktyczna lekcja o zdrowym odżywianiu. Uczniowie samodzielnie zrobili ciasteczka owsiane z żurawiną i szaszłyki z owoców. Dowiedzieli się przy tym jak zdrowe są produkty, z których je przygotowywali i dlaczego warto je uwzględniać w diecie młodego człowieka. A oto fotograficzna relacja.