Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
s1 s2 s3

I Like

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Klasy II i III na warsztatach kulinarnych.

W sympatycznej atmosferze odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w naszej szkole. W ubiegły wtorek  uczniowie klasy II i III mieli możliwość uczestniczenia w praktycznej lekcji na temat zdrowego odżywiania. Bardzo chętnie angażowali się w samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka owsiane z żurawiną i z wielkim zapałem  robili owocowe szaszłyki a także wyciskali sok ze świeżych owoców.

Czytaj więcej: Klasy II i III na warsztatach kulinarnych.

Konkurs plastyczny "Wiem co jem"

Ludzie przygotowując różne potrawy nauczyli się przetwarzać i wzbogacać żywność w różne składniki „dopasowując” ją do swoich upodobań smakowych. Niestety, nie zawsze sposób przygotowania posiłków, a tym samym sposób odżywiania się ludzi jest poprawny, to znaczy zdrowy. Istnieje wiele błędów w żywieniu się człowieka, których wynikiem jest także wiele chorób. Zasady racjonalnego żywienia, to zasady żywienia zdrowego człowieka, których przestrzeganie gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a w konsekwencji prawidłowy rozwój i ogólną sprawność.

Czytaj więcej: Konkurs plastyczny "Wiem co jem"

Warsztaty kulinarne "Jedz i żyj zdrowo"

We wtorek 12 października w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Jedz i żyj zdrowo". W warsztatach uczestniczyła klasa I. Była to dwugodzinna, praktyczna lekcja o zdrowym odżywianiu. Uczniowie samodzielnie zrobili ciasteczka owsiane z żurawiną i szaszłyki z owoców. Dowiedzieli się przy tym jak zdrowe są produkty, z których je przygotowywali i dlaczego warto je uwzględniać w diecie młodego człowieka. A oto fotograficzna relacja.

Czytaj więcej: Warsztaty kulinarne "Jedz i żyj zdrowo"