Konkurs plastyczny "Wiem co jem"
Ludzie przygotowując różne potrawy nauczyli się przetwarzać i wzbogacać żywność w różne składniki „dopasowując” ją do swoich upodobań smakowych. Niestety, nie zawsze sposób przygotowania posiłków, a tym samym sposób odżywiania się ludzi jest poprawny, to znaczy zdrowy. Istnieje wiele błędów w żywieniu się człowieka, których wynikiem jest także wiele chorób. Zasady racjonalnego żywienia, to zasady żywienia zdrowego człowieka, których przestrzeganie gwarantuje pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, a w konsekwencji prawidłowy rozwój i ogólną sprawność.
15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin, składników mineralnych, wzmacniają funkcjonowanie organizmu, zapobiegają wielu chorobom. Dziś absolutnie nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie.
Czytaj więcej: 15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Owoce i warzywa – jem to co smaczne i zdrowe!
Pod hasłem „Owoce i warzywa – jem to co smaczne i zdrowe!” obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji odbyło się kilka inicjatyw.
Czytaj więcej: Owoce i warzywa – jem to co smaczne i zdrowe!
Warsztaty kulinarne "Jedz i żyj zdrowo"
We wtorek 12 października w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Jedz i żyj zdrowo". W warsztatach uczestniczyła klasa I. Była to dwugodzinna, praktyczna lekcja o zdrowym odżywianiu. Uczniowie samodzielnie zrobili ciasteczka owsiane z żurawiną i szaszłyki z owoców. Dowiedzieli się przy tym jak zdrowe są produkty, z których je przygotowywali i dlaczego warto je uwzględniać w diecie młodego człowieka. A oto fotograficzna relacja.
Lemoniada - napój pełen zdrowia!
W pierwszych dniach nauki w naszej szkole Samorząd Uczniowski przeprowadził akcję rozprowadzania pysznej lemoniady.
Lemoniada jest głównie źródłem witaminy C, ale także przeciwutleniaczy, żelaza, miedzi i wapnia. Jest też dobrym źródłem magnezu, potasu, witaminy B2, B1 i witaminy B6.